BabyBooo :)

Play with It. I'm busy :3



Saturday, 14 April 2012

. A Days With Children .


A days with children . surely this entry is about them . yess . its all about the children . sound serious right ? but as usual . it is not . okay . semalam aku baru balik camp . Perkhemahan Agung PBSM Cabang Kota Bharu . grr . betul entah nama camp tu . and aku pelik . kenapa dia letak cabang kota bharu . kenapa takletak simpang ke hape ke . cabang tu tak menarek . letak lah simpang . kalau nak nampak lagi ganas . tukar perkataan cabang tu letak junction . ganas kan ?

so . hari first pegi tu . naik bas sekolah . then atas bas hmm . we nyanyi nyanyi . lagu itu ini . practise lagu PBSMM . lagu SATU MALAYSIA sebab nak ajar bebudak kan . memandangkan suara aku sedap gila . merdu bak buluh lemang . aku nyanyi sekali lah kan . dan aku tau . pakcik driver bas tu memang kagum dengan aku ( tibatiba ) . pastu sampai . dah nampak dah budak sekolah rendah . and fyi . aku . koman . and budak zs enam orang lagi tu jadi fasilitator . so we have to jaga bebudak sekolah rendah . yess . fasiliator sekolah rendah . senang je kan bunyi dia . yess . bunyi senang . tapi phewww . letih woi letih . 

so nampak budak budak tu . mulamula macam takde semangat sangat tau .i dont know why . err . atas sebab tertentu lah . sampai je . terus bawak budak zs jalan jalan cari tempat nak pasang khemah . and guess what masa tu ramai dah orang yang ada . banyak dah khemah yang berjaya di tegakkan . and kitorang terkebil kebil . jalan jalan . cari spot . so jumpalah . memang  tempat sama setiap tahun . herherher . maka . koman arah kan bebudak tu tegakkan khemah . and kami si facy yang berlapan ni pegi tolong budak budak kecik pasang khemah . budak budak link . walaupun aku ni artist yang hot gila . aku masih lagi menghulurkan tangan meringankan beban . tolong pasang khemah jugak wei walaupun kitorang punya khemah tu takpasang lagi . nampak tak , kami lebih mementingkan kanak kanak tu dari kami . tau tak kenapa ? sebab budak budak tu comel gila bang . comel dan suci muka dia . ouh gila . bukan budakbudak tu yang gila . tapi aku . 

okay proceed . siap je pasang khemah dekat budak budak . kitorang pasang khemah kitorang yang besar macam banglo tu kan . aku takpasang pon . aku berjalan jalan . cari khemah budak untuk didirikan . while facy lain tengah sibukkan diri pasang khemah . herherher . mase tu cuci mate kejap . tengok budak budak sekolah menengah . tapi sekadar cuci mata . akda perasaan nak buat jadi crush sebab nya they are younger . herherher . im older lah . saye dah lapanbelas . auww . besar dah saye kan . so bila khemah facy dah siap pasang . aku pegi lah dekat khemah tu letak barang aku . then keluar balik jalan jalan . 


petang tu ade taklimat kem . we have to kumpul all the bebudak . masa tu tak kenal nama lagi kan . macam susah la nak panggil budak budak tu . and masa nak suruh berkumpul tu kitorang agak kelam kabut sebab ade a few sekolah yang baru sampai . mana nak letak barang ? sempat ke nak pasang khemah kan . tapi we can handle it dalam kelam kabut sikit . so semua pesera berjaya dikumpulkan . yeah . maka bermulalah tugas saya sebagai seorang fasilitator . herherher . so taklima dimulakan . encik mazlan panggil semua facy duduk kat depan . kami diperkenalkan . herherher . rase hot gila bang . tapi kalau takda orang kenalkan aku pon aku dah tau dah yang memang ramai orang kenal aku sebabnya aku ni kan artist . adik aaron aziz pulak tu . sepupu pulak dengan aiman mentor . ape ade hal . 


pastu petang tu main main dengan budak . kenal kenal . malam tu best lah . ice breaking . agak lah seronok kan . before ice breaking tu kami dibahagi tiga . lapan bahagi tiga jadi tiga tiga dua . so aku dengan koman satu grup . kami osom . then aku dgn koman dapat grup orange . so kena lah jaga budak budak yang pakai tag orange . herherher . so ice breaking tu ambik lah grup masing masing . pilih penghulu dengan penghuluwati setiap grup . we all punya penghulu nama adib . budak ni handsome okay . sorry takda gambar sebab dia pemalu . dia pakai spec . and dia sangat smart dan kacak . suara dia best walaupun dia takpenah nyanyi . okay aku psycho . tu crush aku yang pertama . so lepas pilih penghulu yang handsome tu kita pilih nama grup . banyak cadangan yang diberi . budak budak tu bagi kerjasama okay . sanga bagus group orange ni . tengok lah sape yang jaga kan . herherher . setelah bagi kuasa sepenuhnya untuk memilih .mereka telah sepakat memilih nama Orange Warriors ! gempak en ? biase lah tu budak budak . mesi nak nama namayang comel cenggitu . 


benda berikutnya yang kami buat lepas pilih nama , cari trademark lah . buat tepuk tepuk . mula mula budak macam tak bersemangat sangat . tapi lepas fasi berjaya hasut fikiran diorang . memang bersemangat lah kan . ayat aku berbunyi begini ...


"sep awok . kito keno wat derah ni tepuktepuk ni . kito nok baloh nge grup lain . kalu kito wat slow gak malu kito . pah mene lah sek lain . kio wat derah deh . biar sek deo malu sebab sek deo slow pado kito "


budak tu ade semangat nak berperang . so mereka buat kuat doe . dan grup orange memang gempak lah . semua tepuk tepuk aku buat . tepuk sinchan , coca cola , power whoosh . pastu siap ajar bebudak simpan suara lagi . sampai bebudak grup aku jadi gedik macam aku . so lepas selesai main tepuk tepuk . kami berperang tepuk tepuk lah malam tu kan . dan kau tau tak group mana yang menang ? mestilah grup aku . sebab diorang tepuk tepuk kuat kan . second , sebab group tu group aku . third , sebab tepuk tepuk tu aku dengan koman yang ajar . fourth , sebab ni blog aku . harap maklum . so masa u dah start kenal bebudak . mana budak yang nakal . mana budak yang baik . macam macam lah . 


and fyi , dalam group aku tu semua budak comel comel . sebab kakak kakak facy dia pun comel . and before ice breaking tu aku ade hasut budak yang tak ambik tag lagi tu , aku hasut budak budak yang comel ambik kad warna orange . and budak tu iku cakap aku . dan ternyata kanak kanak group aku comel lah sangat . tapi tidak dinafikan lah budak group lain pon ramai yang comel . grrr . so lepas ice breaking tu kenal lah mereka . and mereka pon dah macam rapat dah dengan we all . seronok wei seronok . 


so lepas ice breaking . hujan . kami berlari ke khemah . untuk menyelamatkan barang barang kami dari basah . tapi ternyata hujan renyai renyai je .  memang main main lah kan . so masa untuk halau kanak kanak tidur . sebab masa tu memang dah pukul dua belas . budak budak mana boleh tidur lewat kan . so round khemah kanak kanak lelaki . i repeat KANAK KANAK ! halau diorang tidur lah kan . ade satu khemah budak ni , aku suruh dia tidur boleh dia cakap , kak , saya nak basuh baju . ~.~ ade ke patut malam malam nak basuh baju . aku tau tu alasan diorang sebab taknak tidur . tapi jangan risau aku tak terpedaya . mereka dihalau juga untuk tidur . 


and dalam pukul 2 malam semua tidur . pagi esok tu bangun tidur pergi beratur dekat toilet . dan kerja aku merapu dipagi buta disaat bangun tidur . tu memang keje aku lah kan . taktau kenapa bangun tidur mesti cakap banyak . maybe sebab masa tidur tu takboleh cakap ken . bangun tidur jadi nak lepas perasaan . ouh jap . memandangkan khemah aku berdekatn dengan khemah budak sekolah rendah sebab kami kena jaga mereka . idur ku terganggu . aku tidur dekat pukul dua pagi . then aku bangun pukul empat pagi . just imagine pukul 3.45 budak budak berbual macam pukul 6 . aku bangun lah . mati mati ingat bangun lewat . tengok jam pukul empat . bengang aku bengang . budak budak bising . dia borak macam nak suruh satu kem dengar . tapi fikir balik . masa aku budak dulu aku macam tu jugak okay . and kau pon macam tu . so sambung tidur balik . bagus jugak budak budak tu buat bising . atleast aku yang tidur mati ni bangun . thankyou adik adik . awal betul adik adik bangun yea ~.~


pastu second day tu . ade skill station . masih lagi bergerak dalam group . ajar budak budak pertolongan cemas . memang kena ajar lah kan . sebabnya ni kan camping Persatuan Bulan Sabit Merah . pertolongan cemas tu memang wajiib lah kan . ajar ajar . suruh la diorang bua sendiri kan . pastu tengok tengok ramai budak yang hilang . kau tau diorang pegi mana ? diorang pegi beli air . okay okay . kau kena sabar mirah . pastu panggil masuk grup balik . tapi tak tergamak nak panggil banyak kali . nanti abang yang meniaga tu cakap ape pulak kan . grrr . pastu ajar benda lain pulak . suruh buat sendiri . ade lagi yang hilang . ade ke diorang pegi main bergayut dekat belakang belakang tu . koman pegi panggil . grrr . mencabar wei jaga bebudak . tapi takpa . itulah yang dinamakan extreme . phew . so lepas aktiviti tu kitorang nyanyi lagu patriotik pulak . memang ohsem lah . nyanyi kuat weii . seronok . seronok . bersemangat sekali dengan aku . then we all dilepaskan untuk makan . 


aktiviti dijalan kan lagi . makin lama makin rapat rasa dengan bebudak tu . and aku dapat lagi sorang crush . amir nama dia . ohmai . budakni comel . tapi takpa . adib still lagi crush aku . amir nombor dua . amir balut tangan aku wei . bijak dia . grr . masa tu aku start berazam nak jadikan dia crush aku . omg . lupa nak tanya dia darjah berapa . adib pon . grrr . abaikan . so malam tu ade malam kebudayaan . comel je budak budak buat persembahan . and adib menari wei . sangat comel . orang lain pon menari jugak . comel jugak dan adib handsome jugak . eh eh . pastu kan . amir buat persembahan . dia nyanyi lagu best . lagu PBSMM . comel wei comel . cair aku . 


so malam kebudayaan habis . senang je . semua budak tidur awal . dan pagi tu bangun lewat . pejam celik pejam celik dah hari last . pejam celik pejam celik . dah majlis penutup . pejam celik pejam celik . dah nak balik . yang buat aku mengalirkan airmata masa budak budak datang salam . sebab diorang nak balik . ouh gila . sedih wei . duk berperang dengan budak budak tu . then we have to say goodbye . tak ohsemm la . and yang paling perit terpaksa melepaskan dua orang boyfriend tu . adib dengan amir . grr .  tapi takpalah . aku lepaskan mereka . takpa takpa . aku tak curang . herherher . 


so the camp menarek sebab budak budak tu . atleast aku boleh melatih diri untuk jadi seorang ibu yang penyayang . untung lah anak aku kan . gila . tetibe wei tetibe . so balik tu tidur lepas asar dan bangun sebelum isyak . bace mesej . kanak kanak hantar . herher . mereka ingat kak auu . kagum gila . yeah . budak budak cakap kak auu best . sporting . herherher . yeah . facy lain jealous . tapi aku bukan main bajet garang dan tegas . why kanak kanak tak takut langsung uh ? patut la aku suruh buat ape ape diorang buat bodoh je ~.~


so now . saya bukan lagi kak auu . back to normal . suara dah memang takde . ade sikit sikit je . sebab suara dah dihabiskan untuk budak budak tu je . okay dah , nak off . goodnight . sebagai kesimpulan . jadi fasilitator budak sekolah rendah bunyi senang tapi mencabar . banyak dugaan yang dihadapi termasuk lah dikutuk oleh peserta belia . yang tak pernah menghormati kami sebagai seorang fasilitator dan seorang yang lebih tua . pheww . budak budak lagi bijak . mereka lagi hormat dekat orang tua . untung la . okay now . nak tidur . mengantuk . besok ade driving class . lama tak main tiga penjuru . naik turun bukit . nervous . 


so babai . muah kiri muah kanan . muah dua dua belah . eh jap . sorry okay . entry aku memang panjang . biasa lah . aku ni sebenarnya penulis novel ombak rindu . hmm . aku taknak la bagitau kau semua yang aku ni penulis novel . sebab tu aku takpenah bagitau sesape pon pasal ni . kau yang baca blog ni je untung sebab boleh tahu sape penulis sebenar ombak rindu . okay . bye . selamat apa apa lah . toodles ! muah ! assalamualaikum :)

2 comments :

Uncle Jonni said...

picing lari.... tu sbb driver bas tu terkejut...


kehkehkeh..

Amirah Auni said...

haha . pepandai je kan . mana ada . driver bas tu jealous :P

Counting

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

katakan lahh :) anda bebas bersuara !